събота, 16 август 2008 г.

Сто правила, за да живеем 100 лета

pЗдравето е най голямото ни богатство и основание за дълголетие


Увод 1.Малко здрав или много болен?!
Мисля за понятието здраве. Толкова е всеобхватно и непредвидимо. То се родее сякаш с понятието живот. Докато има здраве, има и живот. Но всеки път различен според степента на здравето
Не съм биолог, нито медик, но искам да живея добре и информационните източници ми подсказват, че това е много трудно и ... същевременно много просто. Защото тялото ми е изградено от над 6 милиарда клетки?! Без да мога да ги преброя и контролирам. Има само едно правило :” Прави каквото трябва, а да става каквото ще!” И тук идва основателния въпрос :Как да правя, каквото трябва?!”
Тялото ми е разделено на органи и системи. „Работят”, действат заедно, като ми осигуряват здраве. В този случай оприличавам тялото си на един автомобил, който работи по същият начин, ако има човек, който да му даде старт и да го управлява. Тялото управлява душата или мозъкът ми ?! Казват „Здраво тяло, здрав дух” или обратното „Здрав дух, здраво тяло” Кое е точното , правилното.

Мога ли да управлявам здравето си? Как?

Автомобилът извършва определени действия, заложени в неговата конструкция : да му работи само двигателя- той стои на место: да се движи назад или напред с различни скорости. За да стане това всички части на автомобила трябва да са в изправност. Или почти всички?! Може да му липсва врата или тапицерия, да е олющена или строшена каросерията, но той ще се движи и изпълнява функциите на автомобил, както и аз ще съм жив, ако ми „липсва” крак, ръка,око, части от кожата, дори части от вътрешни органи.
Ако са повредени части от ходовата система на автомобила няма да може да се премества. Същото е и ако са повредени други част за което ние се обръщаме към автомонтьор. За нас - към доктор.


Здравето се оказва най комплицираната загадка.

Доктора , не е наясно с всички болест. Лекарите са специализирани и в същото време имат общо понятие за здравето на човешкото тяло. За да ни лекуват, те „откриват” болестта, на основа оплакванията, на признаците на тялото и дори на изследвания със специална апаратура на кръв, урина секрети, броят ударите на сърцето, температурата на тялото. И се оказва, че не пропуснали ценно време. Когато сме отишли на лекар, болестта вече се е развила в стадии, че не може да се прекъсне. Не полагаме ли по вече грижи за автомобил или уред, които може да подменим и да продължим живота, отколкото за здравето си?!
Възможно е едновременно да си здрав и...да си по малко или по много болен. Болестта е давала знаци, но ние не сме им обърнали внимание- от незнание, от немарливост, от неудобството, „да се правим на болни”, когато не сме повалени на легло.
Здравната литература,информация, обмяната на домашни рецепти за лечение и предпазване е една форма за пазене на тялото ни здраво. В този смисъл с интерес чета вашият вестник. С благодарност, че ми отваря очите за опасностите Интелигентността на човечеството се повишава здравната култура също, но все още прекалено недостатъчно.Хора ежечасно и без изключение увреждат здравето и рискуват живота си, поради пренебрегване на опасностите, незнание, като последното не може напълно да се преодолее, без квалифицирана помощ.


Нямаме здравни навици, пренебрегваме лекаря,


защото не сме припаднали или не сме повалени на легло.Но не бива и да сме маниаци и да изпадаме в ненужна паника, нито да злоупотребяваме със здравето си- основен фактор, да сме живи и дълголетници.
Мисля че е необходимо да запишете в заглавната страница на ума си текстът ,който трябва да знае всеки "Прилагайте всякакви процедури и лечения, но със знанието на личният ви лекар."
Най положителната страна на извършващата се у нас здравна реформа е фигурата на личният, семеен лекар
Сложено е начало с изключително положително бъдеще за здравето. За здравните мероприятия на нацията, трябва да има консенсус Лекарското съсловие трябва да увеличава идеите и инициативите за оздравяването на българина. Доколкото неволно или по друг начин уврежда здравето си, всеки трябва да се предпазва или го лекува
Затова приветствам инициативата на всички ,които издават здравен всстник! Намирам полезни съвети, знания, отговори на въпроси , които си задавам, различни, според случая. Формата, която сте избрали- малко страници, малка цена е най подходящо,заради бедността в която живеем. Бедни, но здрави- ще забогатеем!