петък, 12 септември 2008 г.

Още за инсултът- как да се предпазим

Златни правила да

избегнете инсулта

Националната асоциация по инсулта в САЩ е разработила ръководство за предпазване. Ето най-важните правила, които помагат да го избегнем това животозастрашаващо състояние.

1. Следете нивото на кръвното си налягане редовно. Измервайте кръвното си поне 3—4 пъти седмично и при отклонение сигнализирайте личния си лекар.

2. Убедете се, че нямате мъждукаща аритмия (предсърдно мъждене), която провокира образуването на тромби.

3. Ако сте на възраст над 40 години, веднъж в годината правете доплерова сонография, която показва състоянието на кръвоносните съдове.

4. Пийте алкохол с мярка. Една чаша червено вино може да снижи вероятността от развитие на инсулт.

5. Откажете се от тютюнопушенето или го намалете до минимум. Повече от 5 цигари дневно ви застрашават сериозно.

6 Контролирайте нивото на холестерола. Избягвайте тлъсти места,
наблегнете на рибата.

7. Движете се! За хората, които ходят пеша всеки ден 30 минути, вероятността да получат инсулт е два пъти по-малка в сравнение с онези, които водят заседнал начин на живот. Веднъж седмично си правете една по-дълга двучасова разходка.

8. Контролирайте теглото си. Излишните килограми са допълнителен риск за инсулт. Изберете си разтоварващ ден в седмицата, в който да ядете само плодове или зеленчуци. Не вечеряйте след 18,30 ч.

>>

Секс след инсулт или инфаркт 20 март 2007

Инсултът и инфарктът са състояния, които се случват, когато мозък или сърцето не са достатъчно добре снабдени с кръв и кислород. Те не са лечими, но претърпелите удар могат да подобрят състоянието си и дори да се възстановят напълно.
В периода след прекарания инсулт или инфаркт се изискват множество корекции на начина на
живот, както за пострадалия, така и за неговата/нейната съпруга/съпруг. Ударът по принцип е обезсилващ и възстановяването протича с месеци (дори години). Сред многото последствия от здравословния проблем е и безпокойството дали сексуалният живот ще се нормализира и ще бъде както преди.
Инсултът или инфарктът могат да повлияят по много начини на сексуалните функции и желания. Някои мъже и жени се опасяват да подновят активния си полов живот поради риска от повторение на заболяването. Други хора пък губят сексуалното си желание след претърпян удар. Трети може би имат сексуални влечения, но изпитват проблеми с "представянето" си в леглото (за мъжете – липса на ерекция, оргазъм и еякулация, за жените липса на овлажняване и аноргазмия). Секспози, които преди са били удобни и силно удовлетворяващи могат да се окажат трудно изпълними или невъзможни. Медикаментите, които се изписват след прекаран инсулт или инфаркт също могат да повлияят отрицателно върху сексуалните функции и поведение. Както при всяко сериозно заболяване, съществуват и физиологически фактори, които затрудняват половия живот и емоционалните взаимоотношения между партньорите.
Има ли опасност да се води полов живот след прекаран удар? "Не е открито, че сексуалната дейност може да бъде фактор, причиняващ инсулт или инфаркт", казва д-р Робърт Бътлър от Ню-йоркския медицински институт и съавтор на "Любов и секс след 60-те". "Освен това сексът не причинява други щети на хората, прекарали исхемична болест", допълва д-р Бътлър.
В зависимост от сериозността на удара може да мине повече време до възобновяването на сексуалния живот, от колкото до други ежедневни дейности. Ако пациентът не се чувства добре той/тя може да получава или доставя по алтернативен начин сексуална наслада, като орален секс, взаимна мастурбация, целуване и прегръщане.
Защо някои губят сексуално желание след прекаран инсулт? Когато човек загуби либидото си след удар е трудно да се определи дали ударът е пряката причнина (засягайки частите на мозъка, които отговарят за генерирането на сексуалните отговори) или има други фактори, които го причиняват. Например специално изследване е показало, че повече от половинат жени прекарали инфаркт или инсулт се оплакват от загуба на сексуално желание. Изследователите обаче са установили, че жени с това оплакване приемат антикоагуланти, които могат да бъдат фактор за липсата на либидо. Някои други съпътстващи медикаменти могат също да имат негативен ефект върху желанието и представянето в леглото. Любопитното е, че повечето от жените с инфаркт или инсулт нямат проблеми с овлажняването или достигането на оргазъм. Следователно до голяма степен загубата на либидо е в резултат както на медикаментозно лечение, такт и на психо-емоционален стрес. Дори и сексуалните функции да не са засегнати понижаването на самочувствието, неувереността и депресията могат да обосноват емоционалната причинност за липса на желание.
Друго специализирано изследване е показало, че между шест и седем седмици са необходими за възстановяването на нормалния полов живот у мъжете, получили удар. Разбира се, тези срокове могат да варират в зависимост от степента на удара. До голяма степен бързото възстановяване зависи от условията (физиологически и емоционални), в които се провежда възстановяването.
Мъжете и жените, които продължават да изпитват последищите от загубата на либидо месеци след прекаран инфаркт или инсулт трябва да се консултират с лекар-специалист сексолог, който да диагностицира причините за симптомите. Ако причините бъдат открити в приема на специфични лекарства лекар и пациент могат да работят заедно по откриването на удачна формула със субститиращи медикаменти или промяна в дозировката. Ако проблемът обаче се крие в психологическото състояние, най-подходящо за пациента е да се консултира с психолог или семеен терапевт.
Частичната парализа или слабостта, от които част от прекаралите инфаркт или инсулт пациенти се оплакват, могат да възпрепятсват пълното възстановяване на сексуалния живот между партньорите. Това е подходящ момент за усвояването на нови техники и упражняването на алтернативни форми на секс.
Когато половият живот след инфаркт или инсулт се поднови и двамата партньори извличат ползи. Някои дори твърдят, че физическата и емоционална близост играят благоприятна роля във въстановяването им.
Разумният и задоволителен полов живот никога не може да бъде вреден. Хубавият секс има доказани лечебни свойства, но както с всеки медикамент, злоупотребата може да има негативни последици.
>>

Първите три часа - съдбоносни при инсултаСтраната ни е шампион по мозъчни удари в Европа

Нашата малка и бедна страна икономически е много далече от Европа, но по отношение на здравните проблеми за съжаление е твърде "европейска". Първо, защото подобно на западните страни населението ни усилено старее и намалява. Второ, защото по отношение на причините за смъртност, каквито са сърдечно-съдовите заболявания, ракът и мозъчните инсулти, ние значително ги превъзхождаме. Фактите са известни: У нас има над 2,5 млн. пенсионери и над 25% от населението ни страда от повишено кръвно налягане. Според статистиката хипертониците са повече от 2 млн. А точно възрастта и хипертонията са най-честите причини за инсулти. Следователно реалната картина е доста нерадостна, още повече че и богатите европейски страни не отделят достатъчно финанси за заболяването пепеляшка, за каквото считат инсулта. А какво остава тогава за нас? И то след като днес се знае, че за ефективно противодействие са необходими специални, висококвалифицирани центрове, каквито например в Италия са повече от 80. Съвременното лечение предполага експресна диагноза и адекватно лечение, защото прогнозата зависи извънредно много от първите три часа след удара.

>>

Как да се спасим от инсулта?

ВИСОКО КРЪВНО

24 на сто от получилите инсулт умират още през първия месец, а през първата година - още толкова

Заради резките променив атмосферното налягане през пролетта и през есента, настъпва тежко изпитание за метеочувствителните хора. Тези явления се отразяват негативно на кръвоносните им съдове. Те губят своята еластичност, в тях се образуват атеросклеротични плаки, свиват се и в такива случаи е възможно да се стигне до инсулт. Страда мозъкът, който е необичайно чувствителен към недостига на кръв и на кислород, частично или изцяло се уврежда централната нервна система. За много хора това може да завърши с инсулт. Нарушенията в мозъчното кръвообращение са истинско бедствие за организма. На всеки пети българин медиците поставят такава диагноза.

Как да се избегне подобна катастрофа
Ако се наложи да оказвате помощ на човек, който е получил инсулт, най-важното е да не се пропусне времето за медицинска намеса. Ако лечението започне в първите минути след мозъчния кръвоизлив, то при всички случаи ще бъде успешно. Три часа (максимум шест часа) след инсулта в мозъка настъпват необратими патологични изменения, които при навременна намеса на лекар могат да бъдат предотвратени.
Понякога обаче, дори и след оказване на своевременна помощ, болният може да остане инвалид, за който ще трябва постоянно да се грижат. Затова най-добре е инсултът да се предотврати, а не след като е настъпил, да се лекува.

Имам въпрос, Пенка Спасова, Дупница
КАКВИ СА ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ НА КАТАСТРОФАТА
Предшествениците на мозъчната катастрофа често се маскират под някои други често срещани болести. Затова хората от рисковите групи трябва да бъдат много внимателни. За тях никаква промяна в организма не трябва остава непроверена.

Истинските признаци
- силно главоболие;
- световъртеж;
- усещане за неувереност;
- затруднено ходене;
- гадене и повръщане;
- постоянна сънливост;
- кратковременна загуба на съзнанието;
- поява на гърчове.

Точно тези мозъчни симптоми са рязко изразени при хеморагичен инсулт. С тях започва дебюта му. При исхемичния те обикновено са слабо изразени и не определят тежестта на състоянието на пациента. Например главоболието и световъртежът могат въобще да липсват. При нарушено кръвоснабдяване се увреждат различни области от централната нервна система, които управляват отделните функции на организма.

КАКВО СТАВА ТОГАВА
• Може да възникне мускулна слабост в крайниците (от едната или от другата страна на ръцете и на краката).
• Да стане безчувствено половината от тялото.
• Да възникнат нарушения в речта.
• Да се развие двойно виждане с очите или късогледство.
Каквото и да стане, инсултът винаги налага лечение в болница.

Това, което трябва да знаем
МОЗЪЧНИТЕ КРЪВОИЗЛИВИ СА ДВА ВИДА

Хеморагичен инсулт
Това е кръвоизлив в мозъка или под мозъчната обвивка и се развива в резултат от разкъсване на кръвоносен съд. Причините:
- слаби стени на кръвоносните съдове;
- високо артериално налягане.
Често в такава ситуация изпадат и млади, и енергични хора, които не са навършили 30 години. Хеморагичният инсулт обикновено удря в разгара на работния ден или вечерта, когато човек се отпусне на креслото след напрегнатия ден.

Исхемичен инсулт
(инфаркт на мозъка)
Той възниква при прекратяване или при рязко намаляване на кръвоснабдяването на отделни участъци от мозъка. Среща се 4-5 пъти по-често и обикновено настъпва през нощта или в предутринните часове, когато на човек му е трудно да предвиди опасността. В групата на риска са тези хора, които са навършили 50 години, имат цял букет от болести като: атеросклероза, хипертония и захарен диабет.



Наследствеността и другите фактори на риска
Предразположеността към съдовите заболявания се предава по наследство, но грамотната профилактика обикновено прекъсва печалната нишка на семейните инсулти. За съжаление има и други фактори, които подпомагат приближаващата катастрофа. И една от тези опасности е артериалната хипертония. В резултат на рязкото повишаване на артериалното налягане (хипертонична криза) може да са развие спазъм на кръвоносния съд или неговото разкъсване, което всъщност е причината за възникване на инфаркт на мозъка или на кръвоизлив. Високото кръвно налягане може да се нормализира с общохигиенни мерки.
• откажете се от тютюнопушенето;
• наспивайте се добре, не позволявайте на безсънието да ви мъчи;
• не се отказвайте от гимнастиката и от физическото натоварване.
Повишаването на нивото на холестерина не е свързано пряко, както е прието да се смята, със затлъстяването. Той може да се повиши и при хората с нормално тегло. Затова - преминете към здравословно хранене. Дайте предимство на растителната храна, а не на животинските мазнини. Яжте повече плодове и зеленчуци, риба (най-добре е тя да бъде морска). Ако вече са ви поставили диагноза атеросклероза на кръвоносните съдове на сърцето, на сънните артерии или на аортата, най-добре е да се настроите за продължителен прием на лекарства. Такива, които спират образуването на тромби или разширяват свитите от атеросклеротични плаки кръвоносни съдове.


Как да се справим с хипертонията
Толкова ми харесва вашият вестник и затова реших да ви пиша, това, което знам и което съм използвала против хипертония. Винаги когато дойде пролетта, а след това и есента, кръвното ми налягане започва да скача. Всеки път когато то “скочи” нагоре, разбира се, че възниква опасност от инсулт, инфаркт или бъбречна недостатъчност. Как познавам, че кръвното ми отново е направило скок? Хипертоникът със стаж веднага може да почувства разликата. Усещам хипертоничната криза с възникналото главоболие, с гаденето или с повръщането, които идват веднага след това. Пред очите ми започват да летят мушици, на челото ми избиват капки пот, а по кожата на лицето и гърдите ми избиват червени петна. Имам чувството, че с идването на хипертонията се влошават зрението и слухът ми.

Най-разумното в такива случаи
• Викам “Бърза помощ” и лягам в леглото, докато дежурният дойде.
• Слагам под главата си допълнителна възглавница.
• Под езика си слагам една таблетка хлофадон за смъкване на кръвното налягане.
• На краката ми слагат грейка, пълна с топла вода.
Когато дойде “Бърза помощ” най-напред ми измерват кръвното налягане, след това ми слагат инжекция и ми казват да остана поне още три часа в леглото. Възможно е, два дни след като преживея поредната хипертонична криза, да престана да виждам с едното око, но това ми се е случвало само веднъж досега.
Съветът за читателите на в. “Доктор” е, за да не стигат до “Бърза помощ”, да започнат да лекуват хипертонията си с алтернативните методи на народната медицина. Ще ви кажа как аз си помогнах по този начин. Ето моите изпитани рецепти.
• Едно жълто лале с едно листо от стеблото се нарязва на много ситно и се слага в бурканче, пълно с кисело мляко. Разбърква се добре и се изяжда за един ден. После една седмица кръвното налягане ще е в нормата.
• Взема се на гладно една бучка захар, потопена в оцет.
• Счуква се на ситно чубрица и се взема по една чаена лъжичка три пъти дневно на гладно.
• Половин бурканче от пюре, пълно с мед, се допълва с малко ябълков оцет. Разбърква се добре и се взема по една супена лъжица три пъти на ден.
• Изцежда се 1 чаша сок от кромид лук и се смесва с толкова мед. Взема се по една супена лъжица три пъти дневно. Може да се повтори.

Музиката допринася за по-добро възстановяване след инсулт

Тя стимулира пациентите, когато мозъкът им се стреми да се приспособи към уврежданията

Eжедневното слушане на музика допринася за по-доброто възстановяване след инсулт, сочат резултатите от финландско изследване, цитирани от Франс прес.

Получилите инсулт пациенти, които слушат 1-2 часа музика дневно, възстановяват по-добре не само вербалната си памет, но и способността си да внимават. Те са в по-добро настроение и са по-малко потиснати в сравнение с онези, които не слушат музика или слушат единствено аудио книги.

Благотворният ефект от музиката върху безпокойството, депресията и болката отдавна е известен. Други изследвания подсказват, че музиката има позитивен ефект също върху шизофренията, деменцията и дори аутизма.

За пръв път обаче изследване върху хора показва благотворния ефект от музиката след инсулт, отбелязва Тепо Сяркямьо от Центъра за изследвания върху мозъка в Хелзинки, един от членовете на изследователския екип.

Музиката може да допринесе да се стимулират пациентите, когато мозъкът им се стреми да се приспособи към уврежданията - смущения в говора и движенията, нарушено внимание.

Изследването е обхванало 54 пациенти, засегнати от инсулт и подбрани между март 2004 г. и май 2006 г. Те са били разделени на три групи. В първата попаднали фенове на джаза, попмузиката и класическата музика, участниците във втората имали възможност да слушат аудиокниги, а третата група била контролна.

Три месеца след инсулта вербалната памет се подобрила с 60 на сто у пациентите, които слушали музика, с 18 на сто у тези, които слушали аудиокниги, и с 29 на сто у участниците в контролната група. Шест месеца след инсулта тези различия останали непроменени.

Важно е пациентът да започне да слуша музика колкото е възможно по-бързо след хоспитализирането му, увериха изследователите. Резултатите от изследването са публикувани в

Масово гинем от лоши навици

На всеки три минути от сърдечно-съдово заболяване умира по един българин. Това каза пред журналисти д-р Веселка Гергова, кардиолог в Александровска болница, по време на семинар “Социално-значимите заболявания“.

14 май 2006 / News.dir.bg


Данните от д-р Гергова са от проучване на МБМД през април 2006 г. на тема “SOS - спасете от опасности сърцето“, съобщи БНР. България е на първо място по инсулти и в първата десетка по инфаркти в света, каза д-р Гергова. Най-честите причини са нерационалното хранене и наднорменото тегло. Българинът няма ясна представа за теглото си, допълни д-р Гергова. По думите й, едва 39% от запитаните смятат теглото си за наднормено, но от затлъстяване страдат двойно повече - 64%. Само 37% от участниците в проучването консумират плодове всекидневно, обясни тя. Затлъстяването на нацията е следствие от вредни хранителни навици. Полезните храни не са познати на много от българите. 41 на сто от запитаните никога не консумират пълнозърнест хляб, 65 на сто не използват зехтин, 40 на сто не консумират риба и 53 на сто рядко ядат зеленчуци. 81% от българите предпочитат висококалорични и вредни храни от типа на шоколадови и захарни изделия. 11% изпиват всеки ден над 100 милилитра концентрат, което според кардиолозите е свързано с повишен риск от сърдечен инцидент. Масово употребата на бира и вино не се счита за приемане на алкохол, според анкетираните. С покачването на възрастта вредните навици като тютюнопушене и консумация на алкохол намаляват, но рязко намалява и двигателната активност, добави д-р Гергова. Началната проява на повишени стойности на кръвното налягане сред българските мъже е между 40 и 45 години. Те страдат по-често от инфаркти, докато жените са жертви на инсултите. Повишеното кръвно налягане при жените се появява 10 г. по-късно в сравнение с това при мъжете. Резултатите от изследването показват, че пациентите търсят лекарска помощ, чак когато се изрази симптоматиката на сърдечно-съдовото заболяване, допълни д-р Гергова. Кризата на сърцето започва преди появата на първите симптоми. По думите й, съвременната медицина поставя акцент върху профилактиката, която се състои от намаляване на рисковите фактори, чрез промяна в стила на живот и редовен прием на медикаменти за профилактика.

Продължителният сън може да е причина за инсулт


Сънят от 9 и повече часа е вреден и дори опасен за здравето, твърдят американски учени. Резултатите от тяхно изследване сочат, че редовният твърде продължителен сън (особено при жените след менопаузата) увеличава рязко опасността от инсулт.

В изследването са участвали 93 хиляди жени. Само 5% от тях (на възраст над 79 години) съобщават, че спят през нощта по 9 и повече часа.

Оказва се че рискът от инсулт за тях нараства с 60-70% в сравнение с тези, които спят по 7 часа през нощта, съобщават учените, цитирани от Ройтерс.

На лекарите все още предстои да изяснят конкретния рисков фактор – спирането на дишането по време на сън, неспокойният сън или други причини.(а)



Бум на инсулти заради недояждане и стрес

10 припадат от алкохол всеки ден в столицата

СОФИЯ. 218 души са били покосени от инсулт в столицата само за един месец, алармираха от "Спешна помощ".
Реалният брой на мозъчните удари е още по-голям, тъй като не всички пострадали се обръщат към нас, коментира зам.-шефът на "Спешна помощ" д-р Атанас Мишков. Според него много от пострадалите се обръщат направо към частни клиники и без да търсят услугите на "Бърза помощ". Лошият режим на хранене, напрегнатият начин на живот и стресът са основната причина за бума на инсултите, смята Мишков. Според него най-застрашени са хората над 50 години. Инсултът има симптоми, но рядко им се обръща внимание, обясни докторът. Честото главоболие, виене на свят и изтръпване на крайниците са оплаквания, които предхождат мозъчния удар, предупреждават лекарите. Около 20 души на ден пък припадат на обществени места в жегите, сочи статистиката на "Бърза помощ". Сред потърпевшите има не само пенсионери, но и много хора в работоспособна възраст. Причината е, че заради напрегнатия ритъм на живот те забравят да поемат течности и да се хранят, твърдят лекарите. Според тях въпреки че са по-уязвими, пенсионерите са по-предпазливи в топлото време. Злоупотребата с алкохол също създава доста работа на екипите на "Спешна помощ" в София. Ежедневно прибираме по 10 припаднали на улицата пияници, казват докторите. Прекаляването със спиртни напитки в жегата е особено опасн0 и може да има дори фатални последствия, предупредиха те.

Няма коментари: